Tour for LifeHet is 2015. De kersverse wielrenners Lisette en Danny bevinden zich in de Daniël den Hoed kliniek. Ze zijn hier niet zomaar. Lisette is net geopereerd aan een kwaadaardige tumor in haar buik. En dan zien ze een flyer hangen van Tour for Life….. Danny heeft nog maar net een jaar een racefiets, maar besluit gelijk mee te doen. Een jaar later sluit Lisette zich bij hem aan. En dat doen ze niet zomaar.

“Als we iets doen, dan gaan we er helemaal voor”, vertelt Lisette (rechts op de foto hierboven). Zo’n vier jaar geleden begon het stel met vakantiefietsen. Ze waren gelijk fanatiek. Wat begon met een ritje op Vlieland, werd al gauw een tocht van 1700 kilometer. “Onze eerste fietsvakantie ging naar Italië, en via de Alpen weer terug naar Basel. Het jaar erna fietsten we naar Barcelona. We waren verkocht. We vinden het heerlijk om buiten te zijn in de natuur. Na twee jaar kwam er een racefiets bij. En toen kwam de kanker…

“Tijdens Tour for Life 2016 hebben we heel vaak gedacht hoe speciaal het is om met zo’n grote groep grotendeels onbekende mensen toch zo’n gevoel van eenheid te ervaren” zegt Lisette. “Elke ochtend weer stond iedereen met energie naast zijn of haar tent voor een tocht van 150 kilometer of meer”. De eerste ervaring met Tour for Life was meteen bijzonder voor Danny en Lisette, en emotioneel beladen. Wat in 2016 begon als een manier om uiting te geven aan emoties en frustraties die ontstonden tijdens de ziekte van Lisette, werd in 2017 een manier om trots te zijn op wat haar lichaam ondanks die ziekte (weer) kan. “Ik voel me zo krachtig. Het geeft me een enorme boost dat ik dit nu kan. Ik heb weer vertrouwen in mijn lichaam. En dat ik Tour for Life nu samen met Danny kan fietsen is extra bijzonder. Je kan dit niet alleen, net als dat je kanker niet alleen kunt overwinnen, en daarom heet ons team ook Samen Sterk.”

Tijdens de Meewindkoers kwamen Danny en Lisette Tour for Life deelneemsters Carolien en Monique tegen. Zij vertelden hen over The Cycling Academy. “Fanatiek als ik ben, wist ik dat overtraining op de loer lag. Ik was bang dat ik niet goed genoeg zou zijn; ik wist niet waar mijn lichaam toe in staat zou zijn. Ik trainde daarom zoveel mogelijk, maar niet echt gericht. Toen ik via The Cycling Academy een inspanningstest deed, kreeg ik weer vertrouwen in mijn lichaam. Na de operatie heeft mijn lichaam driekwart jaar nodig gehad om te herstellen. Ik was bang voor het effect van al dat trainen. Maar nu ik door PRO coach Sheila persoonlijk begeleid word, kan ik er zelfs iets extra’s uithalen.”

De wekelijkse duurtrainingen in Barendrecht vinden Danny en Lisette geweldig. “Of je nu een groot sportief doel hebt als Tour for Life of de Marmotte, of gewoon de winter door wil komen, iedereen komt met dezelfde passie naar de training.” Het nieuwe polarized trainen is voor Danny en Lisette een geweldige ervaring om elke week het uiterste uit zichzelf te halen.  Het stel leert veel van de trainers, o.a. over traptechniek, cadans en kracht. Lisette: “Tijdens mijn trainingen buiten ben ik steeds bewust bezig met hoe ik zit, hoe ik trap, etc. Ik merk dat ik daar steeds beter door word. De vooraankondigingen van de trainers op Facebook prikkelen elke keer weer onze nieuwsgierigheid. En doordat ik met een trainingsschema werk, kan ik nu ook echt genieten. Elke training is een plezier. Het schema geeft structuur en daardoor weet ik nu dat ik het ga redden!”

Daniel den HoedIn 2017 zetten Lisette en Danny zich samen met Miriam Teeuwssen (links op de hoofdfoto), die ze leerden kennen tijdens Tour for Life 2016, in voor de Daniël den Hoed Kliniek. Als team proberen ze met diverse acties zoveel mogelijk geld in te zamelen via hun Tour for Life actiepagina. Zo hebben ze ongeveer 15.000 paaseitjes in huis om te verkopen rond Pasen en zijn er badeendjes gemaakt met Daniël den Hoed hoedjes voor sponsoren die minimaal 250 euro doneren via hun actiepagina. Deze eend is als mascotte aan het team verbonden en heeft de toepasselijke naam Daniël Duck.  Daarnaast organiseert Miriam, die werkt als arts-onderzoeker bij het Erasmus MC, op 15 maart een informatief minisymposium over kanker. De teamleden van Samen Sterk zouden het leuk vinden als er zoveel mogelijk mensen naar dit symposium komen. Voel je vooral welkom om te komen, en geef je op via teamsamensterk2017@gmail.com . Wil jij meer weten over de verdere sponsoractie van team Samen Sterk, of gewoon op de hoogte blijven van hun belevenissen like dan de Facebookpagina van dit team.

Tour for Life