+31 6 82 27 48 39 info@thecyclingacademy.nl

Deze week in Deelnemers aan het woord het verhaal van Monica Walhout. Monica traint sinds het begin van dit indoor seizoen wekelijks bij The Cycling Academy in Barendrecht.

Het verhaal van een ‘newbie’

Duurtraining wielrennenWant laten we eerlijk zijn: newbie omschrijft toch echt het best mijn actuele status in de fietswereld.  In juni 2015 maakte ik mijn eerste kilometers op een racefiets en enkele weken later reed ik mijn eerste toertocht. Ik genoot van de zon in m’n gezicht maar snapte niks van de sensaties die door m’n lijf gingen tijdens die middag waarop ik met mijn Merida tientallen Zuid-Hollandse kilometers maakte. En toen kwam het najaar.

Terwijl ik dit schrijf, kan ik me niet herinneren hoe ik op het idee kwam om de website van The Cycling Academy te bekijken. Wel herinner ik me dat ik blij verrast was dat (omgeving) Rotterdam dit keer wél op de kaart stond. (Locatie Barendrecht – red.) Mijn interesse werd gewaardeerd en ik ontving een voucher voor een gratis proefles. Die voucher heeft zich dubbel en dwars terugbetaald, want sinds die eerste week van november ben ik elke donderdagavond komen trainen: een compleet nieuwe ervaring.

Het was dus de bedoeling dat je tijdens de training niet met je tong op je stuur lag, maar dat je, indien gewenst, een gesprek zou kunnen voeren. Alleen dat principe al zorgde bij mij voor kortsluiting. Mocht dat überhaupt nog training heten?! Ze noemden het D1. Ietwat onvoldaan fietste ik na afloop van die eerste training door het donker richting Rotterdam, en was blij verrast toen mijn lichaam de volgende ochtend toch duidelijk liet merken dat het gewerkt had.

Inmiddels kun je mij ’s nachts wakker maken om die beruchte piramide uit te leggen, heb ik leren eten en drinken tijdens het trappen en moest ik mijn fiets opnieuw afstellen omdat mijn houding (schouders ontspannen, armen licht gebogen) zowaar echt veranderd is. Er is één aspect van de trainingen bij The Cycling Academy waar ik nog steeds niet helemaal mee uit de voeten kan en dat is de vraag die elke week terugkomt: “Voor welk doel train jij?”

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een doelgericht persoon, maar tot een paar weken geleden vroeg ik me oprecht af of ik dit (uren achter elkaar op een keihard zadel zitten) eigenlijk wel leuk vond. Totdat iemand me tijdens een training (want tenslotte moet je dan gewoon met elkaar kunnen praten) vroeg: rij je wedstrijden? Waarop ik zonder enige twijfel (en zonder na te denken!) antwoordde: nog niet…

Die avond werd mijn doel geboren, maar dat was zeker geen voorwaarde om bij The Cycling Academy te blijven trainen. Zonder specifiek trainingsdoel hoor je diezelfde vraag eenvoudigweg aan, en leg je hem rustig weer naast je neer. Want voor je het weet, dringt de volgende vraag zich aan je op: hoe ga je dat kersverse doel in vredesnaam bereiken?!

Wij zijn blij dat ook beginners de weg naar The Cycling Academy weten te vinden en wensen Monica veel succes bij het bereiken van haar kersverse doel. Wie weet schrijft ze nog wel eens een blog voor ons over haar ervaringen als wedstrijdrijdster!