+31 6 82 27 48 39 info@thecyclingacademy.nl

Afgelopen winter hebben we als The Cycling Academy verschillende vragen mogen voorleggen aan Joe Friel, Founder of TrainingPeaks! In deze blog beantwoorden de eerste vraag en die kwam van één van onze eigen trainers:

Onze leden hebben deze winter een gepolariseerd trainingsprogramma gevolg om een basis te leggen voor het nieuwe wielerseizoen. Dit programma is nu afgelopen. Hoe kunnen zij zich nu verder voorbereiden en er toch voor zorgen dat ze  voldoende rust krijgen?

Joe Friel gaf als antwoord drie belangrijke richtlijnen, namelijk 1: zorg voor regelmaat, periodisering en variatie in het programma. 2: houd rekening met andere activiteiten en 3: plan je rust.

De drie richtlijnen van Joe Friel

1: Regelmaat, periodisering en variatie

Aan de basis van sportief succes staat regelmaat. Door gestructureerd en regelmatig te trainen zorg je voor een solide basis en wordt het trainen een onderdeel van je levensstijl. Liever twee keer per week een wat kortere training dan een keer per week een te lange of te intensieve training. Geef je lichaam de gelegenheid om te wennen aan de regelmatige belasting en toenemende intensiteit. Succes gegarandeerd!

2: andere activiteiten

Trainen kost tijd. Niet alleen de daadwerkelijke trainingsuren, maar ook de tijd om te herstellen. Als er geen balans is tussen trainingsarbeid, rust en de andere verplichtingen/sociale aspecten van je leven gaat het ergens knellen en vaak schiet het trainen er dan bij in. Zorg daarom voor een goede balans. Manage de verwachtingen van je omgeving en zorg voor een goed support systeem. Wees creatief in het plannen en uitvoeren van trainingen. Als je ergens op bezoek gaat, laat je familie dan met de auto gaan en pak zelf de fiets. Als je zaterdag naast het voetbalveld van je zoon of dochter staat, plan dan een duurloopje om het veld of spreek met een andere ouder af dat je een uurtje weg kan. Maak gebruik van reistijd en buig dat om naar trainingstijd.

3: R&R

Naast regelmaat hebben we hier een andere zeer belangrijke pijler van succes te pakken. Namelijk Rest & Recovery. Waarschijnlijk ben je wel bekend met het supercompensatie model: van trainen wordt je slechter, van de hersteltijd erna wordt je sterker, sneller en beter. Plan daarom je rust. Zorg voor voldoende en juiste voeding en vocht na elke training, zodat je lichaam de voorraden weer kan aanvullen en de nodige herstelwerkzaamheden kan uitvoeren. Als je in de trainingsflow zit en vanuit enthousiasme R&R negeert dan is de kans aanwezig dat je voordat je het weet in een neerwaartse spiraal terecht komt. En daar uit komen is een lang en vaak frustrerend traject.

Dus plan je rustmomenten net zoals je je trainingen plant. Hoeveel en hoe vaak? Dat is persoonsafhankelijk. Ben je nog wat zoekende, dan zijn er richtlijnen. Een duurtraining kost bijvoorbeeld ongeveer 24 uur om van te herstellen, en een tijdrit van een uur op je FTP of omslagpunt kost vaak wat meer tijd. Wil je het exact weten? Dan kan je bijvoorbeeld werken met gegevens, zoals je ochtendpols of HRV meting. In een volgende blog zullen we daar wat dieper op in gaan.

De visie van The Cycling Academy

Als PRO Coaches vinden wij dat we ons werk goed hebben gedaan als we trainen, rusten en presteren tot een onlosmakelijk deel van iemands leven hebben laten worden. Als er een goede balans zit tussen deze elementen zonder dat je gezins-, sociale en professionele leven er onder leidt. Dan heb je daar een leven lang plezier van. Natuurlijk zijn we prestatie gericht! Podiumplekken zien we graag, maar iemand ontwikkelen tot atleet voor het leven is het mooiste wat er is.