+31 6 82 27 48 39 info@thecyclingacademy.nl

Afgelopen winter hebben we als The Cycling Academy verschillende vragen mogen voorleggen aan Joe Friel, Founder of TrainingPeaks! Een van de vragen kwam van onze deelnemers en deze was:

Hoe vaak moet ik mijn trainingsschema veranderen?

Het antwoord van Joe Friel

Variatie in je schema is goed, maar het is niet nodig om je strategie aan te passen tijdens een trainingsperiode. Ook hoef je niet elk jaar een andere aanpak te kiezen. Een aanpak die werkt, werkt.

Wel is het zo dat je na verloop van tijd een andere insteek kan kiezen. Hiermee creëer je en prikkel die het lichaam niet gewend is, met het gevolg dat je lichaam zich daarop zal aanpassen. Een voorbeeld kan zijn dat je meer kortere en intensievere trainingen toevoegt of juist je lange duurtrainingen wat meer aandacht geeft.

De visie van The Cycling Academy

PRO Coaches onderschrijven dit volledig. Een mooi voorbeeld is de switch die Sven Kramer maakte van coach en daarmee ook van trainingsaanpak. Hij is zich de laatste jaren meer gaan richten op interval en intensievere trainingsvormen dan voorheen. Met het gevolg dat hij mooie resultaten kan blijven behalen.

Ook voor onze PRO atleten is het belangrijk om een stramien te doorbreken en andere prikkels toe te voegen. In eerdere blogs hebben we dit al eens besproken. Wanneer je jaar in jaar uit hetzelfde blijft doen, is de kans groot dat je op hetzelfde niveau blijft hangen. Dit niveau kun je doorbreken door je schema om te gooien en andere dingen in je training te doen, die je niet bent gewend. Dit kan tot reacties leiden, die je niet bent gewend, bijvoorbeeld extreme spierpijn, extra vermoeidheid of blessures. Roep daarom altijd de hulp in van een professional die je kan adviseren en (waar nodig) je erdoorheen kan trekken.