+31 6 82 27 48 39 info@thecyclingacademy.nl

Doelgericht trainen en jezelf goed voorbereiden op je sportieve doelen en uitdagingen. Dit is het eerste uitgangspunt voor deelnemers van de trainingen van The Cycling Academy. Trainen volgens een uitgebalanceerd trainingsprogramma vraagt discipline, energie en inzet. Bewustwording en bewust omgaan met je energie tijdens trainingen wordt vaak niet als vanzelfsprekend ervaren.

De cursus Mindful Cycling is een combinatie van Mindfulness, Ademhalingstechnieken en Fietsen. Het heeft alles te maken met het proces van bewustwording en het in staat zijn tot het waarnemen en ervaren van de wisselwerking tussen lichaam en geest. Jeffrie Janssen, TCA trainer en Instructeur van de Mindful Cycling cursus in Rotterdam, vertelt je er in deze blog alles over.

De 3 pijlers van de Mindful Cycling cursus

Mindfulness

Mindfulness is het bewust aandacht brengen naar ervaringen tijdens het fietsen, zodat je leert luisteren naar je eigen lichaam. Je wordt nog bewuster van je houding (core stability) op de fiets, je aandacht bij het fietsen (omgeving + techniek) en van de kracht en energie in het lichaam. Door meer in het ‘hier en nu’ te fietsen leer je, je hoofd leeg te maken en meer te genieten van de training.

Ademhalingstechnieken

Ademhalingstechnieken worden toegepast om het maximale rendement uit de ademhaling te halen. Onbewust ademen veel fietsers verkeerd, waardoor ze veel te veel energie verbruiken. Wij gebruiken de neusademhaling als basis. Door langzamer en minder in te ademen in rust, zal er meer zuurstof en minder melkzuur in je lichaamscellen komen. Hierdoor zal ook je hartslag lager zijn. Ademhalen door de neus is veel voordeliger en gezonder dan ademhalen door de mond. Dit gaat ook op voor het fietsen (of andere sporten).

Fietsen

Bewegen heeft positieve effecten op orgaansystemen in ons lichaam. Met regelmaat bewegen (fietsen, lopen, zwemmen etc.) helpt een breed scala gezondheidsproblemen en ziekten te voorkomen, of aanwezige klachten te verminderen. Mindful Cycling leert je hoe je volop van het fietsen en de omgeving kunt genieten, door een juiste ademhaling en het fietsen in het ‘hier en nu’.

“Een proces van bewustwording van lichaam en geest. De reis van je hoofd naar je hart met als brug de neusademhaling”.

Volg een cursus bij Mindful Cycling

Mindful Cycling is iets wat elke atleet of sporter een keer zou moeten ervaren. Om te ontdekken dat het je verder kan brengen en helpen om je sportieve doelen (makkelijker) te bereiken. Nieuwsgierig? Mindful Cycling Rotterdam organiseert (dag)clinics en 5-weekse cursussen. Kijk voor data en inschrijvingen op de website van Mindful Cycling.