+31 6 82 27 48 39 info@thecyclingacademy.nl

Wie zijn de helden van TCA, de trainers die jullie elke week door de zware training heen slepen. De komende weken zullen jullie onze trainers beter leren kennen. Wie zijn ze, waarom zijn ze trainer geworden, welke ambities hebben zij, waar zijn ze trots op en hebben ze nog goede tips voor jullie.

In deze eerste editie laten wij de trainers van TCA Barendrecht aan het woord. Jeffrie Janssen, die jullie natuurlijk allemaal kennen en Peter Struijk die dit jaar voor het eerst meedraait.

Maak kennis met onze trainers!

Jeffrie Janssen: trainer sinds 2015

Wie ben je?

Jeffrie Janssen. Trainer bij TCA en helemaal gek van de wielersport.

Waarom ben je trainer geworden?

Ik ben al behoorlijk wat jaren gegrepen door de wielersport. Op 6 jarige leeftijd kreeg ik voor mijn verjaardag mijn eerste racefietsje. Mijn vader was een fanatiek toerfietser, dus de spreekwoordelijke paplepel is hierop zeker van toepassing. BMX was mijn eerste wedstrijd fietssport. Later ging dit over in triathlon en weer later in toerfietsen.

Mijn passie voor de wielersport wilde ik heel graag delen met anderen. En daarom besloot ik in 2011 om mijn trainersdiploma te gaan halen. Sindsdien ben ik gediplomeerd NTFU trainer Race 3 & opleider Wegkapitein. Voor mijn trainersopleiding liep ik stage in Zeist & Spijkenisse. In Zeist had ik een geweldige mentor en collega trainer, Willem Blankwater, waarmee ik nu nog als trainer veel samenwerk. In Spijkenisse trad ik toe aan een select groepje van trainers bij de wielervereniging PRC Delta waar ik de jeugd ging begeleiden. De drang om hierin verder te groeien en ook jongeren en volwassenen te kunnen begeleiden bleef. En zodoende kwam ik in 2014 in contact met Sheila/The Cycling Academy. Daarop volgde een intakegesprek en nu, na het volgen van de TCA trainersopleiding, ben ik alweer aan mijn 3e seizoen bij TCA trainer begonnen.

De afgelopen jaren ben ik niet alleen als trainer, maar ook als mens gegroeid. Ik kan wel zeggen dat mijn zelfvertrouwen als trainer een enorme boost heeft gekregen. Het helpen van mensen om beter te worden in hun sport of het bereiken van sportieve doelen is wat voor mij telt (ook al is dat niet altijd even makkelijk om jezelf weg te cijferen). Zelf ben ik namelijk ook nog heel graag fanatiek en actief bezig met de wielersport.

Wat is je ambitie?

Mijn ambitie als trainer is om mezelf nog verder te verbeteren en meer in de rol van een coach te kunnen gaan groeien. Natuurlijk wil ik daar heel graag mijn beroep van kunnen maken en ook mijn eigen (sportieve) dromen waarmaken. Aangezien ik ook nog gediplomeerd sportmasseur ben, heb ik daar een aardig pakket voor.

Op welke prestaties ben je ontzettend trots?

Waar ik op dit moment erg trots op ben als trainer is dat ik bij mensen iets teweeg kan brengen. Dat mensen iets van mij willen leren & aannemen. Ook vind ik het geweldig dat ik mijn passie en enthousiasme voor de wielersport kan overbrengen op mensen. Ik ben dan ook erg dankbaar dat The Cycling Academy deze kwaliteiten in mij gezien heeft en mij daarvoor wil inzetten.

Heb je nog een tip voor onze deelnemers?

Doe het doelgericht, in je eigen tempo en gebruik de hulpbronnen die daarvoor aanwezig zijn. En vooral: GENIET! Van de weg ernaar toe en van het einddoel als je er bent.

Peter Struik: TCA trainer én duursport fanaat

Wie ben je?

Peter Struik, vader van vier kinderen en gek van (duur)sport. Het grootste deel van mijn sportieve leven heb ik op een voetbalveld doorgebracht. Tot mijn 20e levensjaar kon ik dit nog aardig combineren met het beoefenen van triathlon. Maar net zoals wij onze deelnemers bij The Cycling Academy altijd wijzen op het belang van een juiste arbeid-rust verhouding, moest ook ik daar een omslag in maken. Het lichaam ging namelijk protesteren van de vele inspanning en de volledig scheef gegroeide verhouding. Vervolgens heb ik voor het voetbal gekozen, totdat een slepende enkelblessure mij noodzaakte om de ‘kicksen’ aan de wilgen te hangen. En dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, blijkt wel uit het feit dat ik opnieuw ben begonnen met het lopen van hardloopwedstrijden en triathlons. Op dit moment heb ik 10 marathons in de benen, heb ik de nodige toertochten gefietst en bergen beklommen, en mag ik mij inmiddels ook IRONMAN® finisher noemen. En het smaakt allemaal naar meer.

Waarom ben je trainer geworden?

Het makkelijkste antwoord zou zijn: “omdat ik ervoor ben gevraagd”. Maar eigenlijk is het meer een logisch vervolg op mijn job als Spinning® instructeur, iets wat ik al bijna 10 jaar doe. Ik geef niet alleen les in Nederland, maar ook regelmatig in Duitsland en Denemarken.

Het trainerschap bij The Cycling Academy is van een heel andere orde. Sowieso is de groep met mensen in de zaal veel minder divers dan in mijn Spinning® lessen. En dat lijkt makkelijker, omdat je dan veel gerichter te werk kunt gaan. Maar zij hebben tot op zekere hoogte allemaal een soortgelijk sportief doel voor ogen. En als je met elkaar doelgericht aan het trainen bent om die doelen te bereiken, heb je als trainer veel meer druk op je schouders rusten om resultaat te boeken. Natuurlijk zijn wij bij The Cycling Academy overtuigd van de kracht van ons trainingsprogramma. En deelnemers moeten nog steeds zelf de gevraagde arbeid leveren. Maar dan heb je ook een trainer voor de groep nodig die de deelnemers er met name tijdens de pittige momenten doorheen sleept. En dat is zowel nodig tijdens sommige lange, laag-intensieve stukken als tijdens de onderdelen waarbij deelnemers echt uit hun comfortzone moeten stappen. En hoewel je als trainer slechts een hulpmiddel bent, is je rol juist tijdens die momenten extra belangrijk.

Tot slot vind ik het informatieve aspect heel erg leuk om te doen. Iedere training staat er bij ons in Barendrecht een specifiek thema centraal, waarin we de mensen (vaak via een presentatie) informatie verschaffen over een bepaald onderwerp dat gerelateerd is aan het doel waar men voor aan het trainen is. Dit vraagt van mij als trainer niet alleen om mijn kennis op peil te houden over tal van fiets gerelateerde onderwerpen, maar noodzaakt mij ook om onderzoek op deze onderwerpen te doen en dit zodanig op de groep over te brengen dat ze er ook echt iets aan hebben.

Waar ben je trots op?

Dat zijn verschillende dingen. Sowieso ben ik trots op de grote hoeveelheid deelnemers die er wekelijks naar Barendrecht komen om te trainen. Voor mij is dit een signaal dat men overtuigd is van de kracht van het trainingsprogramma van The Cycling Academy.

Waar ik echter het meest trots op ben, zijn toch de deelnemers die wekelijks knetterhard trainen om dat sportieve doel dat ze zichzelf hebben gesteld te realiseren. Zeker op de echt pittige momenten krijg je soms een blik toegeworpen alsof ze je wel kunnen schieten. Maar na afloop is daar toch altijd die voldoening en dat gevoel van “we hebben het met elkaar toch weer geflikt”.

Heb je nog een tip voor onze deelnemers?

Blijf focussen. Je hebt jezelf een (ambitieus) sportief doel gesteld. En dat heb je gedaan terwijl je, naast het trainen, ook nog een druk maatschappelijk en sociaal leven leidt. Maar blijft focussen en gedisciplineerd werken in de aanloop naar dat doel. Nadat je het doel daadwerkelijk hebt bereikt, zal de voldoening groot zijn en weet je waar je al die maanden zo keihard voor hebt getraind.