Deelnemers aan het woord – Mart van Gijsel

Deelnemers aan het woord – Mart van Gijsel

Na het overlijden van zowel mijn moeder als mijn echtgenote kort achter elkaar en beide als gevolg van kanker heb ik besloten om mee te doen aan Alpe d’HuZes. Fietsen deed ik al wel een beetje, maar niet heel erg fanatiek. Mijn “standaard” rondje was nog geen 30km. En als het regende dan dacht ik: “Misschien morgen dan maar…”. In het verre verleden ook al wel eens in de bergen gefietst, zo ook Alpe d’Huez, maar ja, da’s één beklimming op een dag. Mijn ambities waren groter. Hoe bereid je je daar op voor? Natuurlijk veel kilometers op de weg maken. Proberen veel te trainen in Limburg en de Ardennen, maar wat doe je dan in de winter? Ik heb een Tacx aangeschaft, die mij in staat heeft gesteld om tijdens de donkere dagen toch mijn benen rond te kunnen draaien. Allemaal prima, maar hoe zorg ik ervoor dat als ik om 4.30u in Bourg d’Oisans van start ga, dat ik dan 12 uur later met dit oude lijf nog steeds in staat ben nog maar een keer die berg op te fietsen? Er was maar één antwoord: mijn duurconditie moest flink verbeteren!

Zo ben ik terecht gekomen bij The Cycling Academy (toen nog “Trainen voor een goed doel”). Daar ging ik met mijn hartslagmeter, die ik al jaren in huis had, maar waarvan ik eigenlijk niet wist wat ik er mee moest. Uren achter elkaar op een spinfiets zitten. Saai? Helemaal niet! Met gelijkgestemden, lekker muziekje, leuke video’s en met enige regelmaat nuttig praatjes over training, voeding, ademhaling en alles wat bij het fietsen hoort. De tijd vloog voorbij. En nog veel belangrijker: ik zag tijdens een test, die ik zo af en toe op mijn Tacx deed, dat ik met een zelfde hartslag veel meer vermogen kon trappen. Mijn benen werden sterker en mijn conditie ging met sprongen vooruit.

Zo kan het zijn dat ik nu kan zeggen dat ik in 2013 vier keer Alpe d’Huez heb beklommen en in 2014 zelfs vijf keer. En zo komt het dat ik nu voor de derde keer overwinter bij The Cycling Academy. Niks geen verloren trainingsuren in de wintermaanden. Gewoon de lente beginnen met een betere conditie dan je in de herfst ervoor had. Ik zeg op naar Alpe d’HuZes 2015. We gaan er weer voor!