Haute Route Alps: de ervaringen van trainster Hélène

Je bekijkt nu Haute Route Alps: de ervaringen van trainster Hélène

Vrouwenwielrennen Utrecht

De Haute Route Alps (ofwel, de Alpen editie van de Haute Route) komt er weer aan. Van 28 augustus tot 3 september fietsen meer dan 500 wielrenners in zeven dagen van Nice naar Geneve, dwars door de – over beter gezegd over – de Alpen. Trainster Hélène Verheije fietst in 2012 deze cyclosportieve, volgens velen één van de zwaarste meerdaagse tochten ter wereld. Hieronder lees je hoe zij deze sportieve uitdaging heeft ervaren.

Haute Route Alps: 780 kilometer, 19 cols, 21.000 hoogtemeters

De Haute Route Alos is een tocht van 780 kilometer lang, waarbij je onderweg over maar liefst 19 Alpencols fietst, waaronder de Col du Glandon, de Alpe d’Huez, de Izoard en de Cime de la Bonette (de hoogste weg in Europa). In zeven dagen tijd krijg je meer dan 20.000 hoogtemeters voor de kiezen. Hélène: “Adembenemend mooi… als je tenminste af en toe van je stuur opkijkt!  Eigenlijk is het alleen klimmen en dalen, 19 cols, met slechts 1 stukje van 30 km vlak over de hele week (en daarvoor verontschuldigt de organisatie zich ook nog). Onderweg over de hoogste weg van Europa, langs wildwaterriviertjes, groene weiden, schapen, geiten en koeien. Een spookdorp versus echte Franse dorpjes, extreem lange steile klimmen versus hele lastige afdalingen… Zelf smachtte ik regelmatig naar een stuk vlak; onder de 8% kan ik de pedalen nog lekker ronddraaien, maar steiler blijkt aan mijn rug niet meer besteed.”

Haute Route Alps: afgetrainde kuiten

Een serieuze tocht dus, deze Haute Route Alps. Dat blijkt ook wel uit het deelnemersveld. Hélène: “Bij aankomst in Geneve wordt het vrij snel duidelijk: dit is geen afspiegeling van de deelnemers aan een gemiddelde DTC of Limburgse tocht! Iedereen ziet er afgetraind uit en heeft luxe spullen. Van alle mannenbenen die ik gedurende de week zie zijn er maar 4 paar ongeschoren: en 3 paar behoren bij mannen die ik ken! Compressiesokken  en – broeken worden gedragen alsof het een nieuw mode-item is en fietsen ter waarde van rond 10.000 euro blijken niet uitzonderlijk….”

Haute Route Alps: de hitte

Wie overweegt mee te doen aan de Haute Route Alps, moet niet alleen zorgen voor glad geschoren afgetrainde kuiten. Hoewel duurtraining aan de basis van een dergelijke prestatie staat, kan het in de voorbereiding ook helpen om alvast eens de warmte op te zoeken om te zien hoe je lichaam hierop reageert. De tocht wordt immers eind augustus gereden, en het kan dan flink warm zijn in de Alpen. Hélène: “Wat verlangde ik vorig jaar in het natte Noorse landschap naar droogte en zon: dit jaar kreeg ik het…. En wat is het dan fijn ’s ochtends om 7.00 u bij de start te staan en niet eens een windstopper nodig te hebben bij de afdalingen (hoogste punt: 2800 m!). Maar wat sloopt die hitte je gedurende de dag: brandende zon terwijl je omhoog zwoegt, en je uiteindelijk amper eten en drinken meer weg kunt krijgen… Met als gevolg: deelnemers aan het infuus vanwege uitdrogingsverschijnselen, het zelf echt niet meer leuk vinden tijdens de laatste beklimming van een lange dag, en dan ook nog Gerco [haar vriend die ook meedeed – red.] onder een boom zien zitten omdat hij kapot is gegaan…gelukkig bereiken we die dag samen peddelend nog net binnen de tijdslimiet de finishlijn…en wordt de dag erna met de tijdrit op de Alpe d’Huez als rustdag beschouwd…”

Haute Route Alps: het klassement

Een belangrijk onderdeel bij de Haute Route Alps is het wedstrijdelement. Om mee te doen binnen het klassement, moet elke dag binnen een bepaalde (pittige) tijdslimiet worden verreden. Hélène presteerde het om elke dag vóór de tijdslimiet over de finish te komen. Op sommige dagen blijkt dit relatief makkelijk, op andere dagen is het best een uitdaging, Het klassement bij de dames was eigenlijk al op de eerste dag gemaakt, Emma Pooley (#6 Olympische spelen 2012) staat op #1. Hélène wordt uiteindelijk de 15e van de in totaal 36 dames die binnen de tijdslimieten zijn gefinisht tijdens deze week, met zo’n 10 uur tijdsverschil met Emma Pooley.

Haute Route Alps: meer info

Wil jij graag meer weten over de Haute Route Alps, bekijk dan de documentaire die in 2012 over deze meerdaagse cyclo werd gemaakt. De oplettende kijker kan rond minuut 22 spotten hoe trainster Hélène heeft afgezien.

De quotes van dit artikel zijn afkomstig van het verslag dat Hélène en mede-deelneemster Hannah schreven voor Vrouwenwielrennen.nl. Klik hier om het hele verslag te lezen.

Wil je wel eens van Hélène zelf horen hoe ze het heeft ervaren, kom dan vanaf november naar één van de duurtrainingen in Utrecht.

Haute Route