Wij stellen aan je voor: PRO Coach Ad van Hellemond

Je bekijkt nu Wij stellen aan je voor: PRO Coach Ad van Hellemond

The Cycling Academy PRO Coaching voegt een nieuwe coach toe aan haar gelederen. Ad van Hellemond. Ad heeft de opleiding tot PRO Coach inclusief stage afgerond en mag zich nu PRO Coach noemen! Wij zijn heel blij met Ad en we zijn er van overtuigd dat hij een mooie aanvulling is in ons team!

Het PRO Team The Cycling Academy – www.thecyclingacademy.nl/pro/

Artikel van Ad van Hellemond: Mijn ervaring als PRO Coach

Op mijn 15 de ben ik met fietsen in aanraking gekomen. Aangesloten bij een plaatselijke wielerclub merkte ik al snel dat ik aanleg had om hard te fietsen. Bovendien vond ik het ook ontzettend leuk om te doen. Na een jaar besloot ik een licentie aan te vragen. In die tijd (1978) was er van begeleiding weinig sprake. Men kon nog niet beschikken over een hartslagmeter, laat staan over een vermogensmeter.

Wat voor een succesvol renner resultaat opleverde werd gekopieerd. Hoe meer kilometers je kon rijden, hoe beter dat je werd, was de redenering. Gezamenlijke clubtrainingen kende men toen ook nog niet. Een clubtrainer was er niet. Je moest zelf alles maar uitzoeken. Er was toen weinig literatuur voorhanden, waarmee je inzicht en kennis over training kon verkrijgen. Ik combineerde het fietsen met studie en werken, met als gevolg te weinig trainingsuren en bovendien te weinig rust.

Na vijf jaar als amateur gereden te hebben ben ik weer recreatief gaan fietsen bij mijn oude fietsclub. Ook pikte ik regelmatig een wedstrijdje mee. Ik kocht een hartslagmeter en verdiepte me in training. Al snel merkte ik dat ik meer progressie maakte dan in die tijd dat ik een wedstrijdlicentie had.

Daarnaast kwam ik in aanraking met een trainer (Docent Lichamelijke Opvoeding), waar ik met vragen terecht kon. Door gericht te gaan trainen boekte ik mooie resultaten in de wedstrijden. Tot mijn 40 ste heb ik aan wedstrijden deel genomen. Ik heb regelmatig aan de overwinning mogen ruiken.

Mijn sterke punten lagen in het tijdrijden en klimmen. Door destijds ook aan mijn minder sterke punten te werken hield ik energie over om mijn sterke punten nog beter te benutten.

Daarnaast heb ik aan meerdere cyclo sportieve tochten meegedaan, waaronder de beklimming van de Tourmalet in wedstrijdverband. Dit was mij eerste ervaring met het hooggebergte. Hier eindigde ik op een 12de plaats als enige Nederlander tussen de Fransen en Spanjaarden. Voorafgaand aan deze rit waren we in 7 dagen tijd naar Zuid Frankrijk gefietst. Een leuke ervaring die ik altijd zal blijven herinneren. Verder heb ik de Mont Ventoux in 1 dag 3 keer beklommen. Een machtig gevoel om helemaal alleen op de top van de” Kale berg” te staan en daarbij te denken aan een dierbare die je de motivatie heeft gegeven op de momenten dat het moeilijk was.

Om een bijdrage te kunnen leveren in de sport waar mijn hart ligt, heb ik de opleiding tot MTB instructeur (NTFU) en Wielertrainer 3 bij de KNWU met goed gevolg afgerond.
De opleiding tot PRO Coach is hier een mooie aanvulling op. Deze opleiding hielp me om het beste uit de sporter te halen, zowel op het gebied van training als het doorgronden van de motivatie van de mens achter de sporter. Alle puzzelstukjes passen nu goed in elkaar.

Als trainer/Coach stel ik aan mijn atleten altijd de vraag: Welk doel heb je voor ogen? Daarna bekijken we samen welke vaardigheden hiervoor nodig zijn om dit doel te bereiken.
Door het opstellen van een op maat gestructureerd trainingsprogramma (iedere sporter is anders en reageert anders op bepaalde trainingsarbeid) en deze waar nodig tussentijds aan te passen, bouwen we samen aan je conditie om je uitdaging tot een succes te maken.

Mijn specialisatie ligt in het trainen met een vermogensmeter. Naast trainer van het veldrijden bij de KNWU begeleid en adviseer ik jeugdige renners/ rensters en recreatieve fietsers bij de training voor wedstrijden en sportieve uitdagingen. Ook verzorg ik fietsclinics voor het verbeteren van de fietstechniek.

Waarom vind ik coachen zo leuk?

Als coach herken ik me als renner/sporter. Hard werken om je doel te behalen, afzien, onzekerheid of ik het wel goed doe, bevestiging vragen, neem ik de juiste beslissing, maar zeker het genieten en de trots als er resultaten geboekt worden. De waardering en energie die je hiervoor terug krijgt is zeker de moeite waard om als coach te mogen werken.

Ik ben er van overtuigd dat een goede begeleiding iedere gemotiveerde sporter kan helpen om zijn realistische doelen te behalen. Respect , vertrouwen en veiligheid staan bij mij hoog in het vaandel. Ik wil je graag helpen om jou doel tot een succes te maken.

PRO Coach Ad