Over koperdraadjes, overwinteren en Tour for Life (of toch Tour de France?)

  • Berichtcategorie:Blog / Training Tips
  • Leestijd:4 minuten gelezen
Over koperdraadjes, overwinteren en Tour for Life (of toch Tour de France?)

Door The Cycling Academy deelnemer Raymond Ostelo

Dat koperdraadje moest en zou de boom in. Zonder koperdraadje geen antenne; zonder antenne geen Radio Nederland Wereldomroep; zonder Radio Nederland Wereldomroep geen Theo Koomen en zonder Theo Koomen…., tja, zonder Theo Koomen geen Tour de France op de radio, geen splijtende demarrages, geen fabelachtige heldendaden en geen legendarische overwinningen op mythische cols. Zo kwam mij als klein manneke, dankzij het koperdraadje, op een camping ergens in Frankrijk de overwinning van Peter Winnen op de quatorze juillet in 1981 ter ore (letterlijk). Ik denk dat daar ergens het wielerzaadje geplant moet zijn.

Ik hoefde dan ook niet zo heel lang na te denken toen een vriend vroeg of ik mee wilde doen met Tour for Life. Om eerlijk te zijn had ik al ‘ja’ gezegd (op zijn minst in mijn hoofd) voordat het vraagteken achter de zin was geplaatst. Goed, er waren wat praktische uitdagingen: werk en familie, maar daar viel mee en over te praten. Maar hoe kom je zo een winter door? The Cycling Academy (TCA) bood uitkomst en zo werd fietsen een structureel onderdeel van mijn leven. Vanaf december drie maal per week op de fiets bij TCA & Wattbike. Vanaf februari/maart regelmatig naar buiten en vanaf april veel naar buiten. Het kanaal van Amsterdam naar Utrecht kent geen geheimen meer voor mij. Maar ook: rondje Markermeer, ronde IJsselmeer (‘en als U rechts kijkt ziet u water’), AGR, La Doyenne, weekendje klimmen in de Vogezen, weekendje klimmen in de Vaucluse (inderdaad, de kale berg), klimtraining op de Monte Petrano, de lievelingsberg van Pantani (Marche, Italië) en nog maar eens een kanaaltraininkje op souplesse. Kortom, aan de voorbereiding kon het niet meer liggen. Ik was klaar voor Tour for Life, maar had nog steeds geen idee waar ik nu echt aan begon…

Raymond OsteloIn Bardonecchia bleek al snel dat er meer deelnemers diezelfde vraag hadden: hoe ga je acht dagen achter elkaar op de fiets verwerken? Wanneer komt de man met de hamer? Nadat ik de laatste tips inclusief materiaalcheck van tourlegende Jan Janssen had gekregen kon niets meer mis gaan. ‘Geduld’ en ‘op reserve fietsen’ waren mijn uitgangspunten (ingeprent door de TCA crew). Dag 1 verliep dan ook zonder noemenswaardige problemen, maar dat waren dan ook ‘maar’ 130 km met nog geen 4000 hoogtemeters… Dag 2 (de koninginnerit) was een echt obstakel (meer dan 200 km met meer dan 4000 hoogtemeters en de Madeleine meteen vanaf de camping). Maar ook deze dag kwam ik goed door.

 

Tour for LifeDe sfeer binnen het hele evenement hield gelijke tred met de uitzichten: fantastisch. Na 4 dagen waren we alweer 710 km verder met 10.000 hoogtemeters met o.a. Col du Lautaret, Gallibier, La Madeleine, Grand Ballon en talloze naamloze klimmetjes. De weersomstandigheden waren zeer wisselend: 30+ graden tijdens koninginnenrit op La Madeleine tot drie uur in stromende regen fietsen (klappertandend) door de Jura. Vreemd genoeg voelde ik me met de dag beter ook al vertelde mijn hartslagmeter een ander verhaal. De Ardennen lieten zich weer eens van hun beste kant zien tijdens etappe 7 (dichte mist en vier graden bij de start) en tot checkpoint 1 stond de hemelpoort wagenwijd open. Het weer was dusdanig slecht dat 40 mensen (van de 150) niet eens van start gingen. In mijn hoofd was Tour for Life een zonnig evenement, maar dit blijkt niet altijd op te gaan.

De tijd vloog voorbij: 1400 km, 15.000 hoogtemeters in acht dagen. Best een beetje trots, toch een keertje de Tour de France gefietst. (Weliswaar zonder splijtende demarrages, maar wel door fabelachtige landschappen met mythische cols). Een vergelijking die natuurlijk volstrekt mank gaat maar die heerlijk is om mezelf wijs te maken. Op de Hundsruck stoof Thibault Pinot me voorbij….ik ken mijn plek…. Dit ruikt naar meer fietsavontuur. The dream is over. Wat rest een fantastisch herinnering.