Ook de jeugdwielrenners van PRC Delta trainen bij The Cycling Academy!

Je bekijkt nu Ook de jeugdwielrenners van PRC Delta trainen bij The Cycling Academy!

De afgelopen maanden mochten we bij The Cycling Academy Barendrecht weer een aantal deelnemers verwelkomen van de jeugdafdeling van wielervereniging PRC Delta uit Spijkenisse. In de maanden december en januari trainden er namelijk een aantal nieuwelingen/junioren mee. Dit met het doel om te kijken hoe ons uitgebalanceerde trainingsprogramma aansloot bij hun sportieve ontwikkeling. Het plezier, het leren en het ontwikkelen staat bij het jeugdwielrennen centraal. En hoewel het behalen van resultaten niet het belangrijkste is, is er wel degelijk oog voor het competitieve aspect. En daar horen een goede en verantwoorde trainingsvoorbereiding zeker bij. Vandaar ook dat The Cycling Academy Barendrecht een samenwerking met PRC Delta is aangegaan.

Oprichter Sheila Gemin van The Cycling Academy: “Omdat wij het jeugdwielrennen een zeer warm hart toedragen en met onze trainingen ook graag een bijdrage willen leveren in de sportieve en sociale ontwikkeling van jeugdrenners”.

Groei

Het is een gegeven dat de wielersport in Nederland ongekend populair en nog steeds groeiende is. Al dan niet gestimuleerd door de sportieve successen van onder andere Tom Dumoulin en andere Nederlandse profwielrenners. Nog nooit stapten zoveel nieuwe sportieve fietsers in Nederland op de fiets als in de afgelopen jaren. Fietsen als de perfecte sport voor een gezonde levensstijl. Fietsen blijkt ook steeds vaker de ideale vervanger van (het meer blessuregevoelige) voetbal en hardlopen of het (tijdrovende) golf. Zo becijferde NTFU samen met Bikemotion dat wekelijks meer dan 800.000 fietsers opstappen. En ook uit de sportparticipatiemonitor van NOC*NSF blijkt al tijden achtereen de flinke groei van fietsen als sport. Uniek aan de sport is ook dat je het een leven lang én het hele jaar door kunt doen. En mocht het slechte weer een spelbreker zijn, dan is er nog altijd de mogelijkheid om in de winter lekker binnen te komen trainen bij The Cycling Academy. En dat dit niet alleen voor volwassenen is weggelegd, blijkt wel uit de samenwerking die The Cycling Academy Barendrecht met
wielervereniging PRC Delta uit Spijkenisse is aangegaan.

“Wij waren erg blij met deze kans om jeugdige renners kennis te laten maken met verantwoord maar toch intensief trainen”, aldus ploegleider Wouter Ketting van PRC Delta. Daarnaast stipt hij nog de veilige en gecontroleerde omgeving waarin getraind wordt aan. “Je hoeft niet in het donker op pad en kunt ook langer trainen. Dit geeft niet alleen mij als ploegleider, maar ook ouders een prettig gevoel”.

Trainingsprogramma

The Cycling Academy stelt daar een zeer uitgebalanceerd en door inspanningsfysiologen ontwikkeld trainingsprogramma tegenover. Als basis voor ons trainingsprogramma gebruiken we het klassieke supercompensatiemodel. We bieden daarbij een trainingsprogramma aan op basis van het bewezen polarized trainingsmodel. Dat betekent dat we ongeveer 85% van de tijd in de lagere hartslagzones trainen en 15% van de tijd boven het omslagpunt, ofwel buiten de comfort-zone. Zo’n polarized
training duurt 2,5 tot 3 uur en doen we binnen op een ‘stationary bike’. Uit zowel wetenschappelijk onderzoek als uit onze eigen ervaringen weten we dat het polarized trainingsmodel erg effectief is en helpt om sportieve doelen sneller te behalen.

[one_third]

Matthew

[/one_third]

[one_third]

Gabriël

[/one_third]

[one_third_last]

Bart

[/one_third_last]

Ervaringen

Gevraagd naar de ervaringen van de jeugdige renners denken ze allemaal dat ze baat bij de trainingen hebben gehad. ‘Meer kracht en meer explosiviteit’ zijn hierin de overeenkomstige revenuen. Over het verschil met vorig seizoen geeft Gabriël Melching (16) nog wel heel clever aan: “als puber maak je lichamelijk natuurlijk ook een ontwikkeling door”. Maar hij is er zeker van overtuigd dat de trainingen hem verder hebben geholpen. Voor Matthew van der Linden (18) is het heel duidelijk. “De afgelopen jaren tijdens het winter cross seizoen finishte ik telkens zo rond de 5e/6e plek. Nu heb ik al een aantal keren podium gereden”. Bart Bronder (15) kon door ziekte een aantal trainingen helaas niet meedoen, maar heeft tot dat moment wel een aantal goede resultaten gereden tijdens het veldcross seizoen. Op de vraag of ze het trainingsprogramma anderen zouden aanraden antwoordden allen volmondig ‘ja’. “Het is wel heel intensief, maar je hebt er wel degelijk profijt van’.

Spreekt dit jou ook aan en wil je tijdens de winterperiode serieus trainen? Kijk dan voor meer info op onze website!