Supercompensatie: over de rol van rust bij wielrennen

  • Berichtcategorie:Blog / Training Tips
  • Leestijd:3 minuten gelezen
Supercompensatie: over de rol van rust bij wielrennen

Marianne Vos is na een periode van afwezigheid weer heel voorzichtig aan haar herstel aan het werken. Wat is er gebeurd? In de zomer van 2014 kreeg zij steeds meer klachten, pijntjes, blessures en een chronische vermoeidheid. Na het doen van een test bleek simpelweg dat zij overtraind was. Op dat moment was het duidelijk er was maar één remedie: rust, rust en nog eens rust!

Overtraindheid

Overtraind raken is een fenomeen wat je vaker terugziet bij topsporters. Dat is niet zo raar. Ze zijn elke dag bezig met trainen en tegelijkertijd moet het vetpercentage omlaag waardoor de hoeveelheid voedsel een belangrijke bron van herstel naar beneden wordt bijgesteld. Ook bij ambitieuze amateur wielrenners kom het fenomeen voor.

Stel je hebt jezelf ten doel gesteld om de Marmotte te fietsen of een meerdaagse cyclo als Haute Route. In de aanloop daarnaar toe zijn dan twee dingen belangrijk: 1) training en 2) je vetpercentage verlagen. Hier ligt het gevaar van overtraindheid op de loer. Door intensiever te trainen en je gewicht naar beneden te brengen ben je bezig je lichaam uit te putten. Je lichaam heeft echter rust nodig om de schade die training toebrengt te herstellen en de energie voorraden weer aan te vullen. Juist van dit herstel wordt je uiteindelijk beter. Dit heet supercompensatie.

Supercompensatie

In de afbeelding hier onder zie je wat er gebeurt. Elke training breng je als het ware een kleine beetje schade toe aan je lichaam. Je beschadigt je spieren op microniveau en spreekt je glycogeenvoorraad aan. Door deze schade ben je na je training (tijdelijk) slechter dan voor je training. Als je je lichaam rust gunt, dan geef je het de tijd om te herstellen van deze schade. Het lijf gaat hard aan het werk, zo hard dat het niet alleen de spieren herstelt, maar ze zelfs nog een beetje sterker maakt, zodat ze een volgende ‘aanval’ beter aankunnen. Als je jezelf dus op het juiste moment rust gunt en op het juiste moment weer gaat trainen, dan word je steeds een beetje beter.

Supercompensatie wielrennen

Voeding

Ook voeding speelt een enorm belangrijke rol in het herstel. Als sporter heb je juist de voedingstoffen als vetten, koolhydraten en eiwitten nodig om je energievoorraad weer aan te vullen en beschadigingen in het lichaam te repareren. Ga je hierop besparen omdat je het vetpercentage omlaag wil krijgen, dan ontzeg je je lichaam een belangrijke bron van herstel. Wees hier voorzichtig mee.

The Cycling Academy PRO

Bij The Cycling Academy PRO werken we met herstelweken. We maken een schema dat varieert in intensiteit en plannen om de drie weken een herstelweek. Een week waarbij de trainingsomvang naar beneden wordt bijgesteld om jouw lichaam de gelegenheid te geven om te herstellen. Denk zelf ook na oer de hoeveelheid rust die je inbouwt na een training. Na een rustige duurtraining is je herstel tijd korter dan voor een sprinttraining. Houd daar rekening mee in je schema. Een andere manier om je eigen herstel in de gaten te houden is het bijhouden van je ochtendpols. Als deze gemiddeld tien slagen hoger ligt dan je gemiddelde ochtendpols doe het die dag dan rustig aan. Je lichaam geeft dan aan dat het nog tijd nodig om te herstellen.

Wil je meer weten over onze persoonlijke begeleiding bij het behalen van sportieve doelen, klik dan hier voor The Cycling Academy PRO.

Meer weten over voeding & wielrennen, klik dan hier.