Tour for Life: hoe bereiden wij ons team voor?

  • Berichtcategorie:Blog / Training Tips
  • Leestijd:5 minuten gelezen
Tour for Life: hoe bereiden wij ons team voor?

Wanneer je je inschrijft met een team voor een tocht als de Tour for Life begin je vaak ook vol enthousiasme aan het inzamelen van sponsorgeld en het trainen voor deze zware tocht. Soms organiseer je een groot deel van de inzamelingsacties samen met je teamgenoten en train je ook regelmatig samen. Toch vergeten veel deelnemers om ook bewust stil te staan bij het team. Als je een week dag na dag samen fietst en in een tent slaapt dan heeft iedereen wel eens een mindere dag. Hoe je omgaat met deze momenten kan op dat moment jouw week maken of breken. Wanneer wij een sporter begeleiden bij het behalen van zijn of haar sportieve doel, wordt dit punt dan ook niet overgeslagen. Gebaseerd op onze kennis over groepsprocessen en onze eigen ervaring met o.a. de Tour for Life hebben wij een checklist opgesteld van zaken op het gebied van teamwork. Ga jij een zware tocht fietsen in teamverband, loop dan deze lijst eens na met jouw team. Wij zijn benieuwd naar jouw bevindingen!

1. Inzet m.b.t. het inzamelen van sponsorgeld
Wat verwacht je van elkaar wat betreft het ophalen van het sponsorgeld? Spreek je af dat je samen het gehele bedrag in gaat zamelen door samen dingen te organiseren? Of kies je ervoor om ook individuele sponsordoelen te stellen? En zo ja, hoe hoog zijn die doelen dan? Wat zijn de consequenties als iemand het bedrag niet behaalt?

2. Samen trainen
Niet elk team woont in dezelfde omgeving. Toch is het essentieel dat je elkaar voor een dergelijke uitdaging (beter) leert kennen en tijd samen doorbrengt. Dit kan natuurlijk door samen inzamelingsacties te organiseren, maar het is ook aan te raden om samen te trainen. Hierdoor merk je hoe je functioneert als team op de fiets en kun je voorkomen dat je tijdens die ene week voor verrassingen komt te staan. Spreek daarom van tevoren af hoe vaak je samen gaat trainen ter voorbereiding. Plan bijvoorbeeld een aantal gezamenlijk toertochten in. Hiervoor geldt: hoe vroeger in het seizoen je dit vastlegt, hoe groter de kans is dat je team compleet is tijdens een gezamenlijke training.

3. Team meetings
Om grip te houden op de bovenste twee punten, en natuurlijk om het teamgevoel nog meer te versterken, is het verstandig om regelmatig samen te komen met het team om de voortgang richting het doel te bespreken. Tijdens deze meetings kun je het niet alleen hebben over het sponsorgeld en de trainingsvoortgang, maar bijvoorbeeld ook over teamkleding, begeleiding en praktische zaken als vervoer en overnachtingen. Ook hiervoor geldt: hoe vroeger je dit vastlegt, hoe beter.

4. Tijdens de tocht
Na maanden voorbereiding is het dan eindelijk zover: je staat aan de start van jullie gezamenlijke uitdaging. Je hebt er ontzettend veel zin in, maar de spanning stijgt ook bij jou en je teamgenoten. Nu moet je het waar gaan maken. Om te voorkomen dat de spanning te hoog oploopt op het moment dat er zaken niet zo gaan zoals je had verwacht, zijn er een aantal vaak voorkomende situaties waarover je van tevoren afspraken kunt maken:
Doelstelling: Wanneer is de week geslaagd, voor het team en voor jezelf? Wat verwacht je van je teamgenoten? Mogen teamleden bijvoorbeeld afstappen of verwacht je dat iedereen alle etappes uitrijdt?

Snelheid: Wat doe je als de snelheidsverschillen tijdens de week toch groter blijken dan verwacht, bijvoorbeeld door een blessure die tijdens de week is ontstaan? Spreek je af dat je altijd op elkaar wacht bovenop een berg? Of spreek je af dat als het te koud is bovenop een berg dat je dan beneden wacht?
En wat doe je als de bevoorradingsauto door de grote snelheidsverschillen er niet meer voor het hele team kan zijn tijdens de tocht? Zorgt de snellere groep zelf voor extra bevoorrading door onderweg een supermarkt in te duiken? Of sluit het langzamere deel aan bij een ander, langzamer team?

Onze ervaring
Uit onze eerdere Tour for Life ervaring weten we dat alle deelnemers uiteindelijk één groot team vormen. Op het moment dat een deelnemer het tempo van zijn of haar eigen team bij kan houden, gebeurt het regelmatig dat hij/zij (tijdelijk) wordt opgenomen in een ander team, in overleg met de begeleiding van beide teams. De ‘dag voorraad’ (eten, kleding, zonnebrand, etc.) van dit teamlid wordt dan overgeladen in de auto van het andere team. Het is goed te weten dat dit ook een optie is, ook om te voorkomen dat deelnemers zichzelf opblazen om het team maar bij te kunnen houden en om onderlinge frustraties te voorkomen.

Pauzes: Tijdens Tour for Life zijn te afstanden groot en moet er – afhankelijk van het tempo van het team en het gewenste tijdstip van terugkeer op de camping – doorgefietst worden. Uiteraard moet er onderweg wel eens gestopt worden voor wat eten, een nieuwe laag zonnebrand en/of een sanitaire stop. Er zijn ook teams die ervoor kiezen om rond lunchtijd uitgebreid op het terras te gaan zitten. Heerlijk, maar bespreek van tevoren met elkaar hoe lang je over de tocht wil doen en bedenk je daarbij wat de consequenties zijn van regelmatig en/of lang stoppen tussendoor.

‘Buddies’: Zoals al eerder gezegd kan het voorkomen dat de snelheden binnen de groep zodanig verschillen dat de groep niet bij elkaar kan blijven. Om ervoor te zorgen dat er nooit iemand alleen achterblijft, kun je ervoor kiezen om deelnemers met een gelijke snelheid aan elkaar te koppelen. Zij zorgen dan dat zij zoveel mogelijk bij elkaar blijven en de tocht samen uitfietsen.

Aftellen!
Nog minder dan een maand en dan is het zover. Wij hebben er veel zin in. We wensen jullie veel succes in deze laatste maand en zien jullie graag bij de start van Tour for Life in Bardonecchia!