Trainersopleiding: trainer Ella vertelt

Je bekijkt nu Trainersopleiding: trainer Ella vertelt

Trainer wielrennenDrie jaar geleden had ze nog geen fiets en nu is ze trainer bij The Cycling Academy. Sterker nog, ze had daarvoor jarenlang helemaal niet gesport, maar ‘the mountains were calling’. Gek van bergen en gek van haar Monique, voor wie fietsen dé niet-belastende sport die ze zocht bleek te zijn, ontdekte ze in september 2013 datgene wat uiteindelijk haar grootste passie zou worden. We hebben het natuurlijk over Ella. Vandaag vertelt ze over haar ervaring met de opleiding tot trainer en het trainerschap bij The Cycling Academy.

The mountains are calling

Trainer Ella groeide op met wielrennen en noemt zichzelf dan ook ‘sportminded’. Er was geen wielerwedstrijd die ze niet volgde. Toch zakte haar eigen sportiviteit naar een dieptepunt… tót het moment dat ze de aantrekkingskracht van de bergen niet meer kon weerstaan. Ella: “Ik ben gek van bergen. Het liefst beklim ik al hikend een berg. In 2012 deed ik dan ook mee aan Everest Basecamp in Nepal. Dat smaakte naar meer. Ik overwoog daarom daarna om mee te doen aan Alpe d’HuZes en kocht samen met mijn partner Monique een fiets. Monique mag alleen weinig belastende sporten uitvoeren, en daardoor kon ik mijn passie voor het hiken niet met haar delen. Daarnaast kost hiken veel tijd en kun je het niet naast de deur doen. Fietsen konden we echter samen doen en zo werd onze gezamenlijke passie geboren”.

Samen fietsen

Samen fietsen was voor Ella dan ook één van de belangrijkste drijfveren om zich aan te sluiten bij The Cyling Academy. Ze fietst hier niet alleen met Monique, maar ook met de andere deelnemers. Ella: “In december 2013 hoorde ik voor het eerst van The Cycling Academy. Ik deed een proefles en voelde me gelijk thuis. The Cycling Academy is echt een hechte community van mensen met dezelfde passie. Het is meer dan alleen trainen. Het is er ook gewoon heel erg gezellig.”

Trainersopleiding

Na amper twee jaar bij The Cycling Academy te hebben getraind, begon het bij Ella te kriebelen toen de eerste trainersopleiding werd gelanceerd. Ella: “Ik heb in het verleden veel Persoonlijke Ontwikkel Trainingen gegeven. Ik weet daardoor wat het is om mensen te helpen bij het bereiken van hun doelen. Ik ben er goed in om mensen die dreigen af te haken te motiveren. Ook ben ik opgeleid in het omgaan met belemmeringen vanuit de omgeving. Ik vond het dan ook een ontzettend leuke uitdaging om trainer te worden bij The Cycling Academy.

De opleiding zat echt heel goed in elkaar. Mijn inhoudelijke, fysiologische kennis werd ruimschoots aangevuld door Joost & Erik. Toch was dit inhoudelijke deel misschien niet eens het allerbelangrijkste. Bij moeilijke fysiologische vragen zijn er namelijk altijd voldoende hulplijnen aanwezig binnen The Cycling Academy. De aandacht die er was voor het persoonlijke aspect van trainerschap onderscheidt deze opleiding echt van anderen. Je leert er hoe je ervoor kunt zorgen dat de mensen in de zaal zich op hun gemak voelen. Dat ze stomme vragen durven te stellen en niet bang zijn om beoordeeld te worden door de andere, meer ervaren deelnemers. Dat is wat het trainerschap voor mij ook zo geweldig maakt: ik kan ervoor zorgen dat mensen met meer vertrouwen de deur uitgaan.”

Trainerschap

Inmiddels heeft Ella alweer één seizoen meegedraaid als trainer bij The Cycling Academy. Ondanks dat het keihard werken was, heeft Ella er enorm van genoten: “Ik vind het trainerschap erg inspirerend. Ik ga altijd met meer energie naar huis. Als ‘nieuweling’ heb ik nog geen routine opgebouwd, waardoor het voorbereiden van de trainingen nog wel veel tijd kost. Een trainingsdeel van 1,5 uur kost vaak ook 1,5 uur aan voorbereiding. Goede muziek en originaliteit zijn voor mij belangrijke aspecten tijdens een training. Dat wordt ook gewaardeerd door de deelnemers. En dat zij daardoor hun sportieve doelen kunnen halen vind ik erg bijzonder. “

Het duurt nog even, maar ook voor het seizoen 2016-2017 zijn wij weer op zoek naar nieuwe trainers. Hiervoor organiseren we in september & oktober 2016 voor de derde keer een vierdaagse training voor iedereen die ambities heeft om trainer te worden, maar ook voor trainers die zichzelf willen verbeteren (binnen of buiten The Cycling Academy). Klik hier voor meer informatie over deze opleiding.

Trainer wielrennen