• Wil jij getraind starten aan het wielerseizoen 2017? Train met ons mee! Schrijf je in!

 • info@thecyclingacademy.nl of +31 6 82 27 48 39

Trainersopleiding

Wielrennen is booming en The Cycling Academy is de afgelopen jaren dan ook enorm gegroeid. Het aantal locaties waar we indoor duurtrainingen organiseren groeit en dat betekent dat er ook meer trainers nodig zijn. Hiervoor organiseren we vierdaagse trainingen voor iedereen die ambities heeft om trainer te worden, maar ook voor trainers die zichzelf willen verbeteren (binnen of buiten The Cycling Academy). De eerstvolgende opleiding zal in maart & april plaats vinden.

Sheila: “Als oprichter van de The Cycling Academy ben ik enorm trots op alle crew members. Het is een fantastische ervaring om met deze groep mensen met verschillende achtergronden en met de liefde voor de sport te werken. Afgelopen maanden hebben we een aantal nieuwe trainers verwelkomd. Het is erg leuk om te zien hoe jonge trainers een eigen stijl ontwikkelen en de meer ervaren trainers zich steeds comfortabeler voelen in de rol. Afgelopen maanden ben ik mij ook gaan realiseren dat het geen vanzelfsprekendheid is om trainer te zijn bij The Cycling Academy.”

Trainer zijn
In trainersland is het al langer bekend: een trainer kan een training maken of breken zonder dat de inhoud van een training ter discussie staat. De interactie tussen de trainer en de deelnemer speelt hierbij een belangrijke rol. Als trainer heb je verschillende taken en vaardigheden. Je faciliteert, presenteert, inspireert, informeert, speelt ter plekke in op signalen, verandering en soms zelfs op weerstand. Dat is nogal wat. Tijdens een training van The Cycling Academy, een training van zo’n 3 uur, komen al deze aspecten aan bod. Om hierin succesvol te zijn is het volgende belangrijk: voorbereiding, voorbereiding en nogmaals voorbereiding. Voorbereiding op inhoud, vaardigheden, muziek en beeldmateriaal.

Inhoudelijke bagage
Trainers van The Cycling Academy moeten basiskennis hebben over inspanningsfysiologie en trainingsleer en het rapport van een inspanningstest kunnen interpreteren. Ook is basiskennis over voeding en alternatieve (kracht)training van belang. Verder moeten ze begrijpen hoe de periodisering van het schema van het TCA seizoen in elkaar zit, zelf al flink wat kilometers op de fietsteller hebben, kunnen samenwerken en de vaardigheden bezitten om de groep te leiden met oog voor het individu.

Vaardigheden & eigenschappen
Waar de één zich van nature makkelijker in deze rol verplaatst, kost het de ander meer moeite zich bepaalde aspecten eigen te maken. Waar het op neer komt is dat je als trainer, beginnend of gevorderd, bereid moet zijn om uit je comfortzone te stappen en nieuwe dingen uit te proberen die spannend kunnen zijn. Zo krijg je als trainer ook te maken met verschillende reacties vanuit de deelnemers. Vaak positief, soms minder positief. Feedback kan soms demotiveren en dat is op dat moment vervelend. Het vermogen om feedback te zien als een kans om jezelf verder te ontwikkelen in plaats van je er tegen te verzetten, is een groot goed en een belangrijke eigenschap om uiteindelijk een succesvolle trainer te worden. Ik weet het, dit is lastig, er wordt een beroep gedaan op je flexibiliteit, je aanpassingsvermogen en het vermogen om je ego uit te schakelen. Daarnaast is een bepaalde nuchterheid ook wel op zijn plaats. Hoe goed je ook bent, het kan zijn dat je met een aantal mensen niet klikt. Dat is heel normaal, zoveel mensen zoveel voorkeuren. Je kunt het nu eenmaal niet iedereen naar de zin maken.

Sheila: Zoals ik het nu opschrijf zou je kunnen denken: is het nog wel leuk? De vraag die ik aan elke trainer stel: Krijg je er energie van? Als dat laatste niet of in mindere mate het geval is dan is dit trainerschap misschien niet voor jou. Als je denkt dat dat wel het geval is voor jou, meld je dan aan voor onze trainersopleiding!

 


Opleiding
Voor trainers van The Cycling Academy is er een apart trainingsmodule opgezet. Deze vierdaagse training bestaat uit de drie delen: inhoud, vaardigheden en praktijk. Elke trainer wordt beoordeeld en krijgt aanbevelingen mee ter ontwikkeling. Voor mensen die geen trainer zijn bij The Cycling Academy is het mogelijk een gedeelte van de training te volgen: namelijk inhoud en vaardigheden. Het praktijk gedeelte is toegespitst op de wijze waarop wij bij The Cycling Academy de trainingen verzorgen. 

Dag 1 Fysiologie & Dag 2 Trainingsleer (25 maart & 8 april):
Kennis en expertise – Inspanningsfysiologie, trainingsleer, periodisering, soorten trainingen (duurtraining, HIT-training), core-stability, krachttraining, voeding en materiaal;

Dag 3 Trainersvaardigheden (22 april):
Vaardigheden – lesgeefvaardigheden, presentatievaardigheden, omgaan met weerstand, groepsdynamica, teamontwikkeling en leiderschap;

Dag 4 Examendag:
Praktijk –  elke deelnemer geeft een training en een presentatie over een inhoudelijk onderwerp. In totaal zit je ongeveer 6-7 uur op de spinfiets. Wees bereid op zowel een mentale als fysieke uitdaging.

De kosten van deze opleiding bedragen € 525,- euro. Als onderdeel van de training ontvang je het boekje van Tim Takken: Wielrennen en Wetenschap. Na afronding van de hele training inclusief het praktijkgedeelte ontvang je een certificaat en het CREW-shirt van The Cycling Academy en kun je starten aan de inwerk/stage periode.

Om toegelaten te worden tot de opleiding is de uitkomst van het intakegesprek bepalend

Heb jij ambities om trainer te worden bij The Cycling Academy of wil jij jezelf als trainer verbeteren (binnen of buiten The Cycling Academy), stuur dan een mailtje naar sheila@thecyclingacademy.nl! 

 

 

 

5 Comments

 1. bart de boer   08/04/2015 11:35 / Reply

  Beste,

  ik wil mijzelf ontwikkelen als trainer, buiten de cycle academy, om. nu begrijp ik dat er wel mogelijkheden zijn maar dat het praktijk gedeelte komt te vervallen. Wat valt er onder het praktijkgedeelte?
  Wat zijn de kosten van de trainers opleiding??

  mvg Bart

 2. Leo Dietvorst   21/04/2015 07:46 / Reply

  Ik wil graag nader kennis maken met het concept van de cycling academy en eventueel de mogelijkheden bekijken om dit neer te zetten in Brabant.

 3. Ad van Hellemond   20/05/2015 18:25 / Reply

  Ik wil graag nadere informatie ontvangen over de trainersmodule van The Cycling Academy .
  Ik ben woonachtig in Brabant, ben gediplomeerd fietsinstructeur (mtb) niveau 3 en tevens bekend met de Wattbike en trainen met een vermogensmeter/ hartslagmeter. Ik ben bereid om mee te zoeken naar een geschikte trainingslocatie in Brabant.
  Ben bekend met inspanningstesten en het geven van trainingen en clinics

 4. Marc Lemmens   05/08/2016 20:26 / Reply

  Ik heb interesse om trainer te worden. Ik kom uit Limburg en woon nu in Sliedrecht. In Limburg fietste ik met een tourclub. Momenteel fiets ik bij een club uit Dordrecht. Ik volg daar ook fietstraining en rij uiteraard tochten mee.Mogelijk kan ik het trainerschap combineren met mijn andere werkzaamheden.
  Graag word ik uitgenodigd voor een gesprek.

 5. s   28/11/2016 19:19 / Reply

  Hoi, waneer helaas te laat. waneer begint weer een nieuwe opleiding?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*