+31 6 82 27 48 39 info@thecyclingacademy.nl

Onze trainingsfilosofie

Wielrennen is enorm populair en de lat voor wat betreft kilometers en hoogtemeters lijkt elk jaar weer hoger te liggen. In de winter zien veel wielrenners een terugval in conditie. Hierdoor beginnen de lange rustige trainingen pas in de lente en zijn ambitieuze doelstellingen zoals Alpe d’HuZes en Tour for Life voor beginnende wielrenners een uitdaging.

Naast de timing van de trainingen is natuurlijk ook de inhoud van de training van belang. Een sprinter heeft niks aan urenlange duurtrainingen en een marathonloper heeft niks aan zware explosieve krachttraining. Afhankelijk van het doel dat je hebt wordt de inhoud van elke training bepaald en worden de verschillende trainingen op elkaar afgestemd.

Fietsers bereiden zich over het algemeen in de winter voor op fietstochten/cyclo’s/klassiekers in het voorjaar van 150-250 km of nog extremere doelstellingen zoals in 8 dagen 1000km/16.000Hm fietsen. Dat betekent dat minimaal 80% van de trainingen in het teken moet staan van het vergroten van het duurvermogen.

Het Supercompensatiemodel

Als basis voor een goed trainingsprogramma gebruiken we het klassieke supercompensatiemodel. Dit model heeft als uitgangspunt dat je van trainen alleen maar slechter wordt. Dat klinkt vreemd, maar ga maar bij jezelf na hoe fit je je voelt na een intensieve fietstraining van twee uur. Je prestatievermogen is aan het eind van de training lager dan aan het begin ervan. Om uiteindelijk weer goed uitgerust aan je volgende training te kunnen beginnen, moet je herstellen. Dat betekent niet alleen uitrusten, maar ook goed en verantwoord eten en drinken om je energievoorraden aan te vullen. De kunst van goed trainen is om trainingen en herstel op elkaar af te stemmen.

Ook in de winter fietsen met het polarized trainingsmodel

In de winter gaat de conditie van veel wielrenners hard achteruit. Begrijpelijk, want het is koud en op dunne banden glijd je snel uit als het glad is. Het gevolg is dat veel wielrenners de fiets laten staan en te laat beginnen met de voorbereiding van hun ambitieuze doelstelling. Ritten zoals Alpe d’HuZes of Tour for Life lijken in de winter nog ver weg, maar moeten vanwege hun omvang echt op tijd worden voorbereid. In de winter bieden wij een trainingsprogramma aan op basis van het polarized trainingsmodel. Dat betekent dat je ongeveer 85% van de tijd in lagere hartslagzones traint en 15% van de tijd boven je omslagpunt, ofwel buiten je comfortzone. Zo’n polarized training duurt 2,5 tot 3 uur en doen we binnen op een spinningfiets. Uit zowel wetenschappelijk onderzoek als uit onze ervaringen weten we dat het polarized trainingsmodel erg effectief is en helpt je sportdoel sneller te behalen.

5x effectief trainen

De trainingen van The Cycling Academy voldoen allemaal aan de volgende vijf kenmerken:

  1. Verstandig: trainen met een hartslagmeter en op basis van je eigen sportmedische keuring
  2. Gefaciliteerd: je traint onder begeleiding van een ervaren trainer
  3. Kennisintensief: tijdens de training krijg je informatie over training/voeding/blessures/techniek/materiaal
  4. Samen: je traint niet alleen, maar samen in een groep gelijkgestemden van verschillende niveaus
  5. Doelgericht: je bent gefocust op je doel, dat kan zijn het uitrijden van een toertocht of het zes keer beklimmen van de Alpe d’Huez

Ken je hartslagzones

Als je wilt starten met de polarized trainingen, heb je naast een hartslagmeter ook kennis nodig van je persoonlijke hartslagzones. Deze hartslagzones gebruiken wij om onze schema’s op je aan te passen. Je hartslagzones kun je laten berekenen met een inspanningstest bij een Sport Medisch Adviescentrum (SMA). Wil je hierin geadviseerd willen worden, neem dan contact met ons op.

Kies je locatie!