Vijf tips voor iedereen die een meerdaagse cyclo gaat fietsen

  • Berichtcategorie:Blog / Training Tips
  • Leestijd:3 minuten gelezen
Je bekijkt nu Vijf tips voor iedereen die een meerdaagse cyclo gaat fietsen

Ben jij van plan om in 2017 een tocht van meerdere etappes af te leggen op de racefiets en twijfel je over de voorbereiding hierop! Wij helpen je graag met onze uitgebreide ervaring op dit gebied. Zo voltooide trainster Hélène de Haute Route en fietsten trainers Erik, Marloes en Daniëlle Tour for Life. Tijdens de trainingen en webinars delen zij graag hun kennis met jou. Vandaag geeft trainster en PRO coach Sheila je alvast vijf tips om mee te beginnen!

Tip 1: Trainingsopbouw

Train met een structuur. Verdeel de periode tot aan jouw meerdaagse cyclo in periodes van vier tot zes weken. Elke periode heeft een focus, bijvoorbeeld, duur, kracht of weerstand/vo2max. Zorg voor rustweken, bijvoorbeeld om de drie weken toenemende inspanning, een week herstel.

Tip 2: Gericht trainen

Of je nu veel of weinig tijd hebt, richt je op de kwaliteit van de training. Doe dit o.a. door te trainen met bepaalde metrics, zoals hartslag of wattage. Zorg dat je start met de wetenschap waar je trainingszones liggen door een inspanningstest of bijvoorbeeld een FTP test te doen.

Tip 3: Herstel

Alle aandacht gaat snel uit naar trainen en kilometers maken. Reserveer ook tijd om te herstellen. Trainingen breken je af. Herstel maakt je sterker en sneller. Wil je meer weten over supercompensatie, klik dan hier.

Tip 4: Simulatie

Alhoewel het eigenlijk niet mogelijk is om de omstandigheden in de Dolomieten, Alpen of Pyreneeën in Nederland na te bootsen, kun je wel ‘oefenen’ met de duur van de meerdaagse. Stap vanuit huis een paar dagen achter elkaar op de fiets. Rijd bijvoorbeeld drie dagen achter elkaar 100+ km. Ongemakken, pijntjes en mentale uitdagingen komen vanzelf boven drijven. Dit is ook een goede gelegenheid om te experimenteren met voeding.

Tip 5: Trainen is niet altijd leuk

Er is een verschil tussen een rondje fietsen en trainen. Soms is trainen niet leuk en is het nodig om afstanden of intensiteiten te rijden die niet ok voelen. Dit hoort erbij. Ga af en toe daarom ook een lekker rondje rijden zonder te letten op wattage of hartslagmeters. Elke training die je doet heeft een doel, fysiologisch, technisch of mentaal. Bedenk dat elke trainingskilometer bijdraagt aan de fantastische meerdaagse die je komende zomer gaat beleven.

Op dinsdag 31 januari om 20.00 geeft The Cycling Academy founder en PRO coach Sheila Gemin een webinar over de voorbereiding op een bijzondere meerdaagse cyclo: Giro di Kika. Deze webinar is ook leerzaam voor deelnemers aan andere meerdaagse cyclo’s. Heb je specifieke vraag of wil je even sparren, neem dan contact op met Sheila via sheila@thecyclingacademy.nl